Mleko lahko narediš iz katerihkoli oreščkov: mandljev, lešnikov, orehov…
…2 pesti oreščkov namočiš v vodi vsaj 8 ur
…v vodo dodaš žličko sode bikarbone (ta uniči morebitne plesni na oreščkih)
…po namakanju vodo odliješ
…oreščke s svežo vodo zmiksaš (količina vode je odvisna od tega kako gosto mleko želiš)
…po želji dodaš malo cimeta, vanilije, datlje (datlje lahko prej namočiš skupaj z oreščki)
…mleko precediš skozi gosto cedilo ali gazo
…hraniš ga v steklenici v hladilniku do 5 dni
…gosto maso, ki je ostala v cedilu lahko poješ kot musli ali uporabiš kot moko za piškote ali palačinke
pssst: za mleko z okusom po nuteli pa lešnike po namakanju 15 minut peci v pečici in jih nato zmiksaj….(poskusi kavo s tem mlekom! mmmm)