Črevesna obolenja

Protiglivična dieta

 

dovoljena živila

  • sveža zelenjava in solate (presna ali kuhana)
  • sveže kislo sadje (kisla jabolka, limone, grenivke, kivi, spomladansko sadje – jagode, ribez, češnje, borovnice, maline)
  • kislo zelje
  • zelišča, začimbe
  • oreški (lešniki, orehi, mandlji, indijski in brazilski oreški…) – ne smejo biti plesnivi!
  • kokos
  • stročnice (fižol, grah, leča, soja…)
  • jajca
  • ribe
  • rdeče in belo meso, razen svinjine (nikoli pohano)
  • rjav riž
  • nesladkana živila iz polnozrnate moke oz. kosmiči ali zdrob (koruza, ajda, proso, rž, ječmen, oves, pira, kamut, pšenica…) – npr. polnozrnate testenine iz žita in vode
  • polnozrnat kruh (v čimbolj omejenih količinah)
  • krompir (do 200 g na dan)
  • kisli mlečni izdelki (navadni jugurt, kefir)
  • navadna voda, kava, čaji
  • zelo suho vino
  • stevia (azijska rastlina, ki vsebuje sladke snovi, ki pa niso dosegljivi glivicam)

 

prepovedana živila

  • vse oblike sladkorja (beli sladkor, rjavi sladkor, glukozni sirup, grozdni sladkor, med, javorjev sirup, agavin sirup, rižev sirup…)
  • vse sladkarije in sladkani izdelki (bonboni, čokolada, žvečilni gumi, piškoti, biskvit, peciva, sladkani jogurti, pudingi, marmelada…)
  • kruh in testenine iz bele moke
  • bel riž
  • sladkane pijače (fanta, cola, limonade…) in vsi sadni sokovi (tudi 100%)
  • sladko vino, pivo
  • sladko sveže sadje (grozdje, banane, ananas, pomaranče, mandarine, breskve) in vsi kompoti
  • vse posušeno sadje (suhe fige, slive, marelice, rozine, dateljni…)
  • kvas in vsa živila, ki vsebujejo kvas v večjih količinah (peciva, pizza…) – kvas v kruhu je dovoljen, še bolje pa je vinski kamen
  • vsi sladki mlečni izdelki (mleko, smetana, plesnivi siri)
  • svinjina

Opozorilo: Iz prehrane izločiti tudi tiste izdelke na katere imate alergijo!