Protiglivična dieta
dovoljena živila
- sveža zelenjava in solate (presna ali kuhana)
- sveže kislo sadje (kisla jabolka, limone, grenivke, kivi, spomladansko sadje – jagode, ribez, češnje, borovnice, maline)
- kislo zelje
- zelišča, začimbe
- oreški (lešniki, orehi, mandlji, indijski in brazilski oreški…) – ne smejo biti plesnivi!
- kokos
- stročnice (fižol, grah, leča, soja…)
- jajca
- ribe
- rdeče in belo meso, razen svinjine (nikoli pohano)
- rjav riž
- nesladkana živila iz polnozrnate moke oz. kosmiči ali zdrob (koruza, ajda, proso, rž, ječmen, oves, pira, kamut, pšenica…) – npr. polnozrnate testenine iz žita in vode
- polnozrnat kruh (v čimbolj omejenih količinah)
- krompir (do 200 g na dan)
- kisli mlečni izdelki (navadni jugurt, kefir)
- navadna voda, kava, čaji
- zelo suho vino
- stevia (azijska rastlina, ki vsebuje sladke snovi, ki pa niso dosegljivi glivicam)
prepovedana živila
- vse oblike sladkorja (beli sladkor, rjavi sladkor, glukozni sirup, grozdni sladkor, med, javorjev sirup, agavin sirup, rižev sirup…)
- vse sladkarije in sladkani izdelki (bonboni, čokolada, žvečilni gumi, piškoti, biskvit, peciva, sladkani jogurti, pudingi, marmelada…)
- kruh in testenine iz bele moke
- bel riž
- sladkane pijače (fanta, cola, limonade…) in vsi sadni sokovi (tudi 100%)
- sladko vino, pivo
- sladko sveže sadje (grozdje, banane, ananas, pomaranče, mandarine, breskve) in vsi kompoti
- vse posušeno sadje (suhe fige, slive, marelice, rozine, dateljni…)
- kvas in vsa živila, ki vsebujejo kvas v večjih količinah (peciva, pizza…) – kvas v kruhu je dovoljen, še bolje pa je vinski kamen
- vsi sladki mlečni izdelki (mleko, smetana, plesnivi siri)
- svinjina
Opozorilo: Iz prehrane izločiti tudi tiste izdelke na katere imate alergijo!